MOST URGENT

GOVERNMENT OF NATIONAL CAPITAL TERRITORY OF DELHI
(DEPARTMENT OF POWER)
DELHI SECRETARIAT 8™ LEVEL, B-WING,
L.LP.ESTATE NEW DELHI — 110002

No.F.11(137)/ VS/2019/Power/ 34 &Y Dated:- ;2 d- [{~=d2)

To

\/The Dy. Secretary (Legislation),
Question Branch,
Delhi Vidhan Sabha,

Old Secretariat
Delhi — 110054

Sub: Un-Starred Question No.90

Sir,

Please find enclosed copy of reply of the Un-Starred Question No.90 for 03.12.2019 (100
Copies each along with a data in PDF File Format in pen drive) for your kind information and further
necessary action at your end please.

Yours faithfully,

Encl. As above &»\ \

(JS.RANA) —
Dy. Secretary (Power)
Copy to:-
1. The Director, Directorate of Information and Publicity Depértmcnt, Delhi Vidhan Sabha, Old
Secretariat, Delhi - 110054 (150 Copies)
2. The OSD to Minister of Power, GNCTD
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J. 8. RANA
Deputy Secretary
Depa:iment of Power
Govt. of NCT of Delhi
Delhi Secretariat, New Delhi
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Delhi Electricity Regulatory Commission
fafrarae wo, Weifs, Rraifrs,
adr TR, w§ fesii—110017
Viniyamak Bhawan, C-Block, Shivalik,

U

v

; wera ) Malviya Nagar, New Delhi-110017
" F.17 (85)/Engg ./DERC/2016-17/5403//95’? 31.5.2019
To
The Secretary, The Chief Executive Officer,
3 New Delhi Municipal Council, Tata Power Delhi Distribution Ltd.,
g Palika Kendra, Sansad Marg, 33 KV Grid Sub-station, Hudson Lane,
- New Delhi-110001. - Kingsway Camp, Delhi — 110 009.
The Chief Executive Officer, The Chief Executive Officer,
: M/s BSES Rajdhani Power Ltd., M/s BSES Yamuna Power Ltd.,
g ‘BSES Bhawan, Nehru Place, Shakti Kiran Building, Karkardooma,
New Delhi - 110019. New Delhi ~ 110 092.

Subject: Request for resolution of various issues relating to grant of new
electricity to a building having total height upto 17.5 meters.

Sir,

This has reference to letter No. (i) RA/2019-20/A/01/59 dated 13.05.2019 &
i (lf) No. RA/BYPL/2019-20/11 dated 25.05.2019 received fiom BRPL and BYPL
{ respectively, related to the issue of grant of new electricity connection to a building
: of height upto 17.5 meters and methodology for. measurement of the height of the
building.

. 2. DISCOMs have stated that they insist upon fire clearance certificate from the

applicant for release of electricity connection based on the application format
~ prescribed by DERC which inter alia states that in case the total height of the
‘building is more than 15 meters, fire clearance certificate has to be obtained by the

applicant and is available.

} _ 3. . DISCOMs further infermed that Delhi Jal Board has clarified that individual
: water connections may be sanctioned to those dwelling units of the buildings having
height of 15 meter without stilt parking and 17.50 meter with stilt parking.

4. DISCOMs have also informed that the buildings are being constructed in
- Delhi with stilt parking. Clause 4.4.3 of the MPD 2021, the maximum height of a
buiiding in a residential-plot- plotted housing is mandated is as under:
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"Height: Maximum height of the building shall be 15M in plots without stilf
parking and 17.5M in plots with stilt parking. Such residential building shall not
be -considered as high rise building. For puipose of fire and life safety
requirements, clearance of Fire Department will be obtained by the individual

plot owner.”

5. Hon’ble High Court. of Delhi in its judgement dated 29.5.2003 in CWP

2710/1998 and cM 4780/2003 in the matter of Dr. B.L. Wadhera vs. Govt. of NCT
of Delhi & Ors. has directed that in all high rise buildings in Delhl and New Detlhi,

fire safety measures are to be adhered to.

B Riscoms have submitted that there are several instances where the

applicants. do not agree with the results of the building height as measured by
DISCOM official during the field inspection process. In this regard, it is informed
that the Unifled Bullding Bye-laws for Delhi stipulate the provision for building

height as under:

"1.4.16 Building Height:

a. The vertical distance in the case of flat roofs Is measured from the highest
Surrounding road level/ ground level up to the top of structural slab,
excluding machine room, irrespective of location of entry level.

b. In the case of pitched roofs, up to the point where the external surface of
the outer wall intersect the finished surface of the sloping roof, and In case
of gable. facing the road, the mid-point between the eaves level and the
ridge. - ; _

C. Architectural features: Serving-na other function except that of decoration
and other building components “mentioned in clause no 7.19 shall be
excluded for the purpose of takingsheight.

d. If the building does not abut on a- street, the height shall~be measured
from the highest level of the ground ‘immediately adjacent to the buiiding.”

“7.19 Height Exemptions:
The following structures shall not be included in the height of building

covered under Building Bye-Laws.
/. Roof tanks and their Ssupports not exceeding 1.8 m.
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Jentifating apparatus, air cond;'tfom’ng equipments and [ift machine
(s) if required as per the specification of lift manufacturer and similar
“vice equipments, ' ; : :

i rovered with mumty not exceeding 3.0 m in height.

" neys and parapet wall not exceeding 1.5 m in height
-+ wall upto the height of 1.8 m.
- r nanel fixed on terrace as per 7.17.2 (p).”

~-od on the above, it is clarified that the distribution licensee for release of

-onnection shall not insist for fire-clearance certificate for the residential

- hoving height upto ‘15 meters without stilt parking and 17.5 meters with

1. The measurement of the .height of the building shall be made in
. with clause 1.4:16 and 7.19 of Unified Building Bye-Laws for Delbi

. i=sues with the approval of the Commission.

Yours faithfully

mmr Singh)

Secretary
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